Pejam celik, pejam celik alhamdulillah dah 12 hari kita berpuasa hari ni. Terasa begitu cepat masa berlalu.Sudah seminggulah Mama berpuasa di rumah.Yang paling gembira mestilah Ajiq dan Hannah.
Semalam, masak nasi lemak. Mama cakap nak makan nasi lemak banyak-banyak lauk.Rabu, balik kerja singgah pasar malam beli ikan tongkol ,kalau di Terengganu nasi lemak lauk ikan tongkol adalah kemestian. Beli juga sotong dan ayam.
Penuh meja dengan lauk pauk
Sambal ikan tongkol
Sambal sotong
Ayam goreng
Ikan bilis rangup
Ulam timun dan tomato
Telur goreng
Telur rebus ni aku sorang je makan.Orang lain makan telur goreng
Nekbat for desert. Satu lagi Terengganu delicacies yang hanya dijumapi masa bulan Ramadhan saja.
Rupa macam bahulu, tapi perlu disira dengan gula. Kalau tak balik , memang tak dapat makan lah kuih ni. Banyak lagi kuih tradisional Terengganu yang sedap-sedap macam Asidah, kuih belimbing, Tok Aji Serban...tapi sekarang susah dah nak jumpa kuih tradisional ni. Should do something to make sure kuih-kuih ni tak pupus dek zaman....
No comments:
Post a Comment